wijn1.JPG
wijn2.JPG

Lees meer over onze wijnen

MOUSSEREND

 

Il Grigio, Vino Spumante Brut, Eugenio Viticoltori, Fiuli (Vegan)

Voor deze spumante wordt gebruik gemaakt van de Pinot Grigio druiven aangevuld met een kleine hoeveelheid Chardonnay. De tweede gisting vindt plaats in afgesloten rvs-tanks bij een temperatuur van 14°C, waarna de jonge wijn

5 tot 6 maanden in contact blijft met de gistcellen in de tanks (‘méthode cuve close’ of ‘Charmat’). Hierdoor verkrijgt men een complexe en zeer zuivere wijn. Heldere, strogele kleur met een groen zweempje. Fijne, aanhoudende en regelmatige mousse. Frisse en uitgesproken neus van appel en peren, ondersteund door belegen nuances van gist. In de mond rond, beschaafd aromatisch en elegant. Licht verteerbaar, circa 11,5% alcohol. Drink op 08-10℃ als verfrissend aperitief, al dan niet vergezeld door amuses op basis van vis, oesters of andere lekkernijen van de zee. Eveneens aanbevolen bij de lunch, met Italiaanse vleeswaren (San Daniele-ham!). Verrassend, dorstlessend en mondzuiverend bij zeevis uit de oven en bij groenteschotels.

 

Franciacorta Alma Brut Grande Cuvée, Bellavista, Lombardije                                                 

De assemblage bestaat uit Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Een langzame persing van de druiven, een rijping op fles van dertig maanden en het met hand draaien van de flessen om de gistcellen te verwijderen geven deze wijn een ongeëvenaarde klasse. De kleur is licht goudgeel met een zweem van groen. In de zuivere, frisse geur nuances van grapfruit en wit fruit aangevuld met impressies van noten en honing. De smaak is open en opwekkend, met een fraaie mousse. Droog, verfijnd en fris met lengte en complexiteit, mild in de afdronk. Drink op 08-10℃ als aperitief, of bij oesters en andere schaal- en schelpdieren en bij salades of kipgerechten. 

 

Spumante Zero, Cuvée rosé, Corvezzo, Veneto (Vegan /Biologisch)
Voor de wijn wordt gebruik gemaakt van de Glera- en de Pinot Noir-druif. De wijn heeft een delicate rosé-kleur. De geur is elegant met tonen van rode roos, zwarte bes en bosbes. De verfrissende smaak geeft naast het frisse fruit ook iets van bloemen. De Corvezzo winery, opgericht in 1960, is overgegaan van van generatie op generatie. Door de jaren heen is de band die de familie met het land heeft en de constante zoektocht naar kwaliteit in takt gebleven. De Corvezzo wijngaarden liggen tussen de steden Cessalto en Motta di Livenza. Dit zijn steden met millennia-oude agrarische tradities die vandaag de dag worden beschermd als onderdeel van de wijncultuur route van de ‘Strada dei Vini del Piave’. Corvezzo streeft naar constante duurzaamheid.

Drink op 06-8℃ als aperitief, bij kleine hapjes of bij lichte visgerechten. Zero staat voor het gegeven dat er geen pesticiden, herbiciden of kunstmest is gebruikt.

 

Prosecco ‘ 84 Extra, Treviso

De Prosecco wordt van de Glera-druiven gemaakt die op een kalkhoudende zandgrond staan. De wijn heeft een elegante mousse en het bouquet geeft nuances van citrus, appels en perzik. De frisse en zuivere smaak heeft een frisse, fijne zuurbalans.Het fruit komt in de smaak terug waardoor de wijn op 06-8℃ uitstekend als aperitief te serveren is maar ook bij schelpdieren en bij vegetarische gerechten.

 

 

 

 

 

WIT

 

L’ Auratae Catarratto / Pinot Grigio, Sicilië (Vegan / Biologisch)

De assemblage bestaat uit 60% Catarratto en 40% Pinot Grigio. De wijn is helder, lichtgeel van kleur. Het bouquet heeft intense aroma’s met een hint van citrus en tropisch fruit. Een fris en sappig glas wijn met een lichte kruidigheid. De wijngaarden profiteren van een koele Zuidelijke zeebries die de hitte van het binnenland compenseert. De bodem is vruchtbaar vanwege de Etna. Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn.  Deze wijnboerderij, daterend uit 1697, is 50 hectare groot en is sinds 2000 in handen van Stefano en Marina Girelli en hun zakenpartner Massimo Maggio. Het is gelegen bij Vittoria, in het Zuiden van Sicilië. De druiven van het landgoed Santa Tresa worden al jarenlang biologisch geteeld, maar drie jaar geleden heeft Santa Tresa besloten om dit officieel te laten registreren. Per oogst 2009 is alles dan ook officieel gecertificeerd als biologische wijn. Drink op 06-8℃ als aperitief, bij lichte visgerechten, bij gegrilde groenten of risotto.

 

Pinot Grigio delle Venezie L’ Elfo, Sachetto, Veneto 
Het klimaat in de heuvels, uitlopers van de Alpen is koel genoeg om deze rijke Pinot Grigio-druif ook nog voldoende frisheid mee te geven. Als de druiven in de kelder arriveren, worden ze direct geperst, waarna een gisting volgt op lage temperatuur, met geselecteerde gisten, om het fruit in de wijn optimaal te behouden. De gisting vindt om die reden ook plaats op roestvrij staal. Het levert een wijn op die de typische kracht en volheid heeft van een Pinot Gris, maar ook fijne minerale tonen en frisheid. De geur geeft een vleugje peer en perzik, iets van bloemen en aangevuld met een lichte honingtoets. De smaak is mondvullend met aangenaam wit fruit en een exotische nuances. Een heerlijke, subtiele en delicate, droge witte wijn. Drink op 06-8℃ als aperitief, bij vissalades, bij krab en kreeft, bij garnalen of bij kipgerechten.

 

Custoza, Agricola Gorgo, Veneto (Vegan / Biologisch)
Azienda Agricola Gorgo van de zeer charmante Roberta Bricolo is het schoolvoorbeeld van de nieuwe Italiaanse wijnbouw: traditionele en kwalitatief goede wijnen met een geheel eigen identiteit. Het wijnhuis ligt prachtig, midden tussen de wijngaarden dichtbij Custoza, iets ten zuiden van het Gardameer. De wijn is een assemblage van de druiven Cortese, Garganega, Trebbianello en Trebbiano. De kleur is licht strogeel met een zweem van groen. Het bouquet is aromatisch en delicaat waarin de aroma’s van peren opvallen. In de smaak is de wijn ook aromatisch, sappig en fris met een fijn droge afdronk. Drink op 10-12℃ als ‘ glas’, bij lichte amuses, bij lichte voorgerechten, bij pasta met een witte saus, bij delicate soepen, of bij verfijnde gerechten met vis of andere lekkernijen uit de zee.

 

Scaia Garganega / Chardonnay, Tenuta S. Antonio, Veneto (Vegan)
De Garganega- en Chardonnay-druiven komen van kalkrijke vulkaangronden in Veneto. Beide druiven worden apart vergist in orestvrij stalen cuves zonder dat zuurstof de kans krijgt bij de most te komen. Op deze manier is het mogelijk om toch frisse wijnen te maken in relatief warme gebieden. Daarna wordt er geassembleerd met in verhouding iets meer Garganega-druiven. De kleur is strogeel met een groene scharkering. Het bouquet geeft aroma’s van bloemen als acacia en jasmijn aangevuld met een hint van ananas, grapefruit en sinaasappel, mango en zelfs iets van banaan. In de smaak is de wijn zachtfris met een mooie balans en een fijn Italiaans bittertje in de afdronk. Drink op 10-12℃ bij voorgerechten met vis, bij groentenschotels en bij koude gerechten maar ook bij pasta, risotto’s en fruits de mer.

 

Pinot Bianco Berg, Nals Magreid, Alto Adige / Südtirol
Pinot Bianco. Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige.      Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit. De druiven van de hooggelegen Penon wijngaard (500-700 m) worden vrij laat geoogst. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal met 5 maanden rijping op de lie. Het bouquet geeft een mineraal en fris aroma van wit fruit als appel en ananas. De volle, zachte en elegante smaak, geeft veel wit fruit, is geconcentreerd, sappig en heeft mooie, frisse zuren. Drink op 10-12℃ bij niet gerookte visgerechten, bij schaal- en schelpdieren, bij salades, bij antipasti, bij asperges, bij pasta’s of bij wit-florakazen.                               
 

Fiano di Avellino, Tenuta di Selegas, Società Agricola Borgodangelo, Campanië

De Fiano-druiven komen van wijngaarden gelegen op 400 meter boven de zeespiegel. De bodemstructuren bestaan uit kalkrijke tufsteen en vulkanische overblijfselen. De wijn is licht, heldergeel van kleur. Het bloemige bouquet heeft intense fruitaroma’s. In de smaak is de wijn mineraal en fijn droog. Drink op 10-12℃ bij fruits de mer, bij pasta, bij visgerechten, bij risotto, bij wit vlees bij groentegerechten of bij zachte kazen.

 

Vermentino di Sardegna Merì, Argiolas, Sardinië      
Vermentino. De druiven zijn van het zuidelijk deel van het eiland van de kalkrijke bodems die zorgen voor mooie zuren en een fijne mineraliteit. Om een krachtige wijn te maken worden de rendementen per hectare laag gehouden. De wijn heeft een licht strogele kleur. Het intense bouquet geeft nuances van grapefruit, munt en een vleugje anijs. In de smaak is de wijn sappig met nuances van venkel, rijp fruit, citrus en groene kruiden. Het is een krachtige, droge witte wijn met fijne Italiaanse bitters in de afdronk. Drink op 12-16℃ bij een salade caprese met burratta, bij een salade met kip en venkel, bij schaal- en schelpdieren of bij een pasta met vis.

 

Langhe Chardonnay, Massolino, Piëmonte 
Chardonnay. Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Langhe is de naam van een gebied dat de heuvels van centraal Piëmonte omvat. De druiven zijn afkomstig van een perceel van 4.2 hectare op een hoogte van 330 meter met een bodem van kalk en mergel. De druiven worden met de hand geoogst, meestal in de 2e helft van september. Vergisting deels in eiken barriques, deels in roestvrij stalen tanks. De jonge wijn rijpt 6 maanden op zijn bezinksel(lie). Na de botteling liggen de flessen minimaal 6 maanden in de kelder. De wijn is goudgeel van kleur. Het bouquet geeft iets van toast, boter, wit fruit en vanille. De smaak is verrassend, vol en rijk met frisse zuren waarbij de vergisting op eikenhout duidelijk waar te nemen is, toch blijft de wijn verfijnd en mooi in balans. Drink op 12-16℃ bij rijke visgerechten, bij schaaldieren, bij wit vlees, bij gevogelte, bij zwezerik, bij pasta’s en risotto’s, bij groentegerechten en bij salades.

 

Sauvignon Blanc Sanct Valentin, St. Michael Eppan, Alto Adige / Südtirol
Sauvignon Blanc. In 1989 begon Kellerei St. Michael-Eppan met het produceren van zijn beroemdste witte wijn en gedurende meer dan 30 jaar bloeit de Sanct Valentin Sauvignon in geselecteerde wijngaarden in de uitstekende groeiomstandigheden aan de voet van het Mendel-massief om een spraakmakende wijn te produceren. Het is niet alleen de belangrijkste wijn van de Sanct Valentin-lijn, maar ook een van de meest bekroonde witte wijnen van Italië. Op 450 tot 600m hoogte in geselecteerde wijngaarden in Eppan groeien de druiven, gericht op het zuidoosten. Het terroir bestaat uit kalksteengrond. Handmatig oogsten van de Sauvignon Blanc vindt plaats midden tot eind september. Het merendeel (75%) wordt vergist in stalen tanks, waarin de wijn tot eind april op de droesem rijpt. De rest is deels gefermenteerd en gerijpt in tonneau (15%) en deels in grote houten vaten (10%). De wijn heeft een lichtgele kleur met een zweem van groen. In de neus aroma’s van geel fruit, kruisbessen, vlierbloesem en rijpe rode bes. De smaak heeft een elegante volheid, fruitig en met een fijne, delicate zuurgraad. Drink de wijn op 10-12℃ bij een smaakvolle groente-risotto, bij gebakken baars in roomsaus, bij tong of bij tarbot.

 

Soave La Rocca, Azienda Agricola Pieropan, Veneto (Vegan, Biodynamisch)
Garganega-druiven. Dit is een klassieke Soave van het allerhoogste niveau. Leonildo Pieropan wordt gezien als de godfather van Soave. Inmiddels zijn het Andrea en Dario die het bedrijf voortzetten. De wijn wordt gemaakt van de Garganega-druiven uit de heuvels rond de stad Soave. De speciale cuvée La Rocca, gemaakt van laat geoogste druiven. De jonge wijn wordt 1 jaar opgevoed op eikenhouten vaten van 500 liter en op eikenhouten vaten van 2000 liter. Na het assembleren en bottelen rust de wijn nog 4 maanden op fles. De wijn is helder en fonkelend en intens geel van kleur. Het is een karaktervolle wijn met aroma’s van exotisch fruit en noten. Hij is zacht en boeiend in de mond, met indrukken van citrusvruchten, specerijen en vanille. Drink de wijn op 12-14°C bij stevige en smaakrijke visgerechten, bij schaaldieren zoals zeekreeft en krab, maar ook bij wit vlees, bij konijn en bij kip. in lichte sauzen.

 

 

 

 

ROSÉ

 

Pinot Grigio Blush delle Venezie, Sachetto, Veneto  
Pinot Grigio. De aantrekkelijke, lichtroze kleur van deze wijn is verkregen uit de schil van de Pinot Grigio druiven die roze van kleur zijn. De kleur is zalmroze. In de geur nuances van fris, rood fruit, denk hierbij aan framboos. Het is een frisse en fruitige wijn met een fijne smaak die in de finale ook een subtiele kruidigheid kent. Drink op 8-10°C als aperitief, bij antipasti misti, bij vis van de grill of bij lichte salades.

 

Rosato Rosa Mara, Soc. Agricole Costaripa, Valtènesi, Lombardije
Bijzondere rosé, gemaakt van een blend van maar liefst vier, deels lokale druiven: Gropello, Marzemino, Sangiovese en Barbera. De druiven staan aangeplant op de oever van het Gardameer, waar ze mooi geleidelijk rijpen. Het sap is maar heel kort in contact met de schillen waarna het dan wordt afgetapt, om een heerlijke lichtgekleurde rosé te kunnen maken. Tegelijk zorgen deze bijzondere druiven voor een wijn met een mooi uitgesproken krachtig karakter. Dat maakt het mogelijk de helft van de wijn op vat te laten gisten en rijpen, zonder dat dit ten koste gaat van het fruit in deze rosé. De kleur is zalmroze. Het bouquet geeft aroma’s van bloemen, aardbeien, frambozen, perzik en granaatappel

aangevuld met lichte vanille-tonen. In de smaak is het een zachte, weelderige rosé waarin naast het fruit ook nuances van amandelen en hout. Het is een fruitige maar krachtige rosé. Drink op 10-12°C bij salades, bij gerookte zalm, bij mosselen in witte wijn, maar ook bij wit vlees.

 

 

 

ROOD

 

Elios Negroamaro, Cantina Cellino San Marco, Salento

Negroamaro-druiven. De wijnstreek Salento ligt in Apulië, diep in Zuid-Italië. Ondanks de zuidelijke ligging is het minder warm dan in het binnenland van Italië. De aanwezigheid van veel zeewater rond deze landtong tempert het klimaat en het is er daardoor relatief koel. Het is dan ook een wijnstreek waar de druiven lang door kunnen rijpen en frisheid behouden. Na een korte rijping van de Negroamaro-druiven op eikenhouten fusten ontstaat een volle, zachte smaak met behoud van de natuurlijke frisheid. Daarnaast blijven de rijpe fruitgeuren aangenaam aanwezig. De wijn heeft een volrode tint en een geur van rijp fruit aangevuld met een lichte, frisse kruidigheid. Het is een soepele, zachte, geurige wijn die uitstekend als ‘glas’ gedronken kan worden op 16-18°C, maar ook bij licht gekruide gerechten en romige kazen.

 

L’ Auratae Nero d’ Avola, Sicilië (Vegan / Biologisch)
Nero d'Avola. De wijngaarden voor deze wijn liggen in de uiterste, westelijke punt van Sicilië: in de buurt van Trapani, waar een welkome zeebries waait die de hitte wat tempert. Begin oktober is er geoogst. Er wordt ontsteelt en met zachte druk geperst. De vergistingsinstallatie houdt de temperatuur op 28 graden Celsius. De wijn wordt opgepompt en over de hoed gegoten om een extractie te verkrijgen. Het valt op hoezeer de tannine (die toch fors kunnen zijn in een Nero d'Avola wijn) zacht en soepel zijn. De wijn is helder, paarsrood van kleur. Het bouquet heeft intense aroma’s van bessenfruit aangevuld met zwarte peper en kruiden. Een krachtig en sappig glas wijn met een lichte kruidigheid en een zachte, lange afdronk. Drink op  16-18°C  bij pasta’s met tomatensaus, bij pizza, bij parmaham, bij rood vlees of bij diverse pittige kazen.

 

Sangiovese Scantianum, Cantina Vignaioli Scansano, Toscane

De assemblage bestaat voor 75% uit Sangioves, aangevuld met Cabernet-Sauvignon, Clliegiolo, Alicante, Merlot en Syrah. De Cantina is de coöperatieve kelder van verschillende druiventelers uit de heuvels rondom Scansano, waar ze de Sangiovese vaak Morellino noemen, de typerende druif van de streek. Zelfs zo typerend en goed dat het gebied een DOCG heeft ontvangen voor zijn op Sangiovese gebaseerde wijn. Na de pluk worden de druiven door middel van droog ijs beschermt tegen oxidatie. De vergisting op RVS is op een gecontroleerde temperatuur van 27°C en geschiedt vier dagen met de schilletjes, daarna worden ze verwijderd en is het alleen het sap dat verder gist. Daarna volgt de malolactische gisting en nog drie maanden rijping op de tank. Vrolijke, fruitige wijn met tonen van rood fruit, zwarte bessen, pruimen met ook wat kruidigheid. In de mond verteerbaar met een fijne balans tussen het fruit en de zuren. Drink op 16-18°C bij charcuterie, bij pasta, bij pizza, bij wit en bij rood vlees.

 

Montepulcaino d’ Abruzze, Colle Corviano, Abruzze
Montepulciano. Vader en dochter Del Tonno hadden al jaren de wens iets te doen met hun ‘root’s. In 2001 hebben ze in de Abruzzen een ‘state of the art’ wijnbedrijf opgericht. De prachtig gelegen wijngaarden liggen direct om het wijnhuis. De Montepulciano is een inheemse druivensoort. De wijn is heerlijk vol en zacht met een lichte houttoets. De smaak geeft donker fruit in combinatie met een lichte kruidigheid en een vleugje chocolade. Het is een elegante, sappige, smaakvolle wijn die licht gekoeld gedronken mag worden. Heerlijk als ‘glas’ maar ook in combinatie met lichte vleesgerechten en gevogelte, zelfs als rode wijn bij een visgerecht.

 

Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Luciano Arduini, Veneto 
Corvina. Voor deze Ripasso worden de betere cuves van de Valpolicella gebruikt om deze voor een tweede keer te laten vergisten met de most die gebruikt is voor de Amarone. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, extractie en aroma. De Ripasso rijpt 12 maanden op eikenhout. De wijn is robijnrood van kleur. In het bouquet bosfruit met nuances van zwarte kersen en bramen en met een lichte nuance van pruimen, rozijnen, leer en gedroogd fruit. Het is eerder een elegante Ripasso dan een krachtige. In de mond een zachte aanzet vol fruit, in de finale gedroogd fruit met een fijne kruidigheid. De wijn heeft een warm en mondvullend karakter. Drink op 16-18°C bij antipasti, bij pasta-schotels, bij lamsvlees en bij kalfsvlees.

 

Dolcetto d’Alba Ciabot Russ, Mario Gagliasso, Piëmonte
Dolcetto. Het domein is gevestigd in de 60’er jaren in Torriglione bij La Morra, in het hart van het Barolo gebied. In de 80’er jaren nam Mario het stokje over van zijn vader later bijgestaan door zijn vrouw Luciana. In de jaren 2000 traden hun zoon Luca en hun dochter Nicoletta, beide wijnmakers, toe tot het bedrijf. De wijngaarden voor de Dolcetto-druif liggen in zowel La Morra als in Monforte en hebben een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en leem. Voor deze wijn worden de druiven streng geselecteerd in de wijngaard zelf. De vergisting en de rijping vinden plaats op roestvrij staal waardoor het een elegante, frisse wijn is met veel rijp fruit van zwarte bessen aangevuld met een hint van viooltjes, zoethout en specerijen als zwarte peper. In de smaak komen het rijpe fruit en de specerijen goed naar voren ondersteund door een goede tanninestructuur die de wijn zijn ruggengraad geeft. Drink de wijn op 16-18°C bij een pasta met porcini paddenstoelen, bij charcuterie, bij groetenschotels, bij wit vlees of bij lamsvlees.

 

Mongrana Maremma Toscana, Agricola Querciabella, Toscane (Vegan / Biologisch)
De wijn is een assemblage van 50% Sangiovese aangevuld met 25% Merlot en 25% Cabernet-Sauvignon. Wijngoed Querciabella, dat mooie eik betekent, ligt idyllisch verscholen in het sterk glooiende heuvellandschap in het hart van het Chianti Classico gebied. Het tot in de puntjes verzorgde bedrijf omvat 74ha wijngaard.  Querciabella werd in 1972 gekocht door een zakenman uit Milaan, Giuseppe Castiglioni. In de jaren 90 nam zijn zoon Sebastiano de leiding van het bedrijf over. Er werd ook 32 hectare wijngaard aangeplant in de Maremma nabij Grosseto aan de kust. Mongrana wordt volledig biologisch-dynamisch gemaakt, dus zonder gebruik van insecticiden en pesticiden in de wijngaard. De opbrengst per hectare is laag, slechts 50 hl. De druiven worden met de hand geoogst en vergist op RVS tanks. Daarna rijpt de jonge wijn in betonnen cuves. Een kwart van de wijn rijpt echter gedurende 10 maanden op barriques, kleine eiken vaten van 225 liter. Voor de botteling worden deze wijnen geblend. De kleur is mooi donkerrood. Plezierig rood fruit in de neus. Krachtig van smaak, aangenaam zacht en soepel, vol en fruitig. Iets eiken door rijping op houten vaten, fris en elegant met milde tannines in de afdronk. Drink op 18°C  bij risotto’s, bij paddenstoelengerechten, bij rood vlees, bij wild, bij gevogelte als eend, bij pittige, harde of blauwschimmelkazen.

Barbera d’ Alba Superiore Bricco delle Olive, Az. Vinicola Palladino

Barbera d’ Alba. De druiven komen van heuvels rondom Serralunga d’Alba en geven de karakteristieke structuur van het terroir in de wijn weer. Ook het houtgebruik, 15 maanden, is mooi in de wijn verweven. Het is een frisse maar krachtige Barbera met een intens robijnrode kleur. Het bouquet geeft iets van zwarte kersen en nootmuskaat. De wijn is zacht en rond met rijpe tannines. Drink op 18°C bij rood vlees, bij wild, bij stoofgerechten, bij pasta bolognese of bij gerijpte kazen. De wijn kan nu gedronken worden of nog 5 jaar worden bewaard.

 

Barolo, Massolino, Piëmonte        
Nebbiolo. Van twee percelen, samen 9 hectare, op 320-360 meter hoogte in de gemeentes Serralunga d’Alba en Castiglione Faletto maakt men deze Barolo. De bodem bevat veel kalk, het rende-ment per hectare is 4.800 liter. De jongste stokken zijn geplant in 2001, de oudste dateren uit 1970. In de 2e helft van oktober worden de druiven met de hand geplukt. De vergisting op 32ºC, duurt 15 dagen, de jonge wijn rijpt minimaal 30 maanden in grote houten vaten. Na de botteling rust de wijn nog minimaal 1 jaar op fles. De wijn is donker- tot bruinrood van kleur. In de rijke geur kruiden met zwoel rood fruit. De wijn heeft een milde aanzet, is krachtig en zacht in de mond met aardse gecombineerd frisse zuren. Hoewel de wijn jong is kan deze nu al geschonken worden. De wijn stond op de 7de plaats in de top honderd van de WineSpectator 2020. Drink op 18°C  bij rood vleesgerechten, bij kalfsvlees, bij wild, bij eend, bij stoofgerechten, bij paddestoelengerechten, bij een risotto op bais van Barolo, bij pitte, harde en blauwschimmelkazen

 

Petruccino, Podere Forte, Orcia, Toscane (Biodynamisch)

Sangiovese. Podere Forte is een van de vooraanstaande producenten in de DOC Orcia, die we vinden tussen twee iconische wijnstreken in Toscane: Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Op de boerderij van Podere Forte is de tijd stil blijven staan. Er wordt op het land gewerkt als 2000 jaar geleden, maar in de kelder is men 200 jaar vooruit. Op de oud Romeinse boerderij wordt gewerkt volgens de filosofie van Rudolf Steiner, biologisch-dynamische landbouw met evenwicht in het zelfvoorzienende systeem en waarbij elk element complementair is. Het huis maakt wijnen van een opmerkelijke klasse, die dan ook veel waardering oogsten. De Petruccino is het ‘kleine broertje’ van de topwijn, de Petrucci. Hij is afkomstig van de jongere wijngaarden van het domein, maar toch ook al een wijn van grote klasse. De wijn wordt gemaakt van 100% Sangiovese, waarbij de eerste selectie van de druiven plaats vindt in de wijngaard. In de kelder vindt een tweede selectie plaats. De malolactische gisting vindt plaats op vat, gevolgd door 14 maanden rijping op Franse eikenhouten barriques, waarvan 70% nieuw. Dat levert een bijzonder en groots glas rode wijn op. De kleur is diep robijnrood. De wijn heeft een intense geur vol aroma’s van viooltjes en rijp fruit als aardbeien, kersen en pruimen gevolgd door nuances van vijgen, vanille, kruiden en specerijen en balsamico. Het is een weelderige, complexe, krachtige, volle wijn met in de smaak veel fruit aangevuld met een vleugje chocolade, tannine, ragfijne zuren en een lichte mineraliteit. Drink op 18°C bij lamskoteletten van de grill, bij eendenborst, bij stoofvlees van rund, bij kalfsvlees of bij belegen kazen. 

(C) tekst: Le Grand Cru, Heemstede